welkom bij Groep 6-7-8

Meester Gerard heeft 10 leerlingen in deze combinatiegroep. Er wordt groepsdoorbrekend gewerkt tijdens het buitenuurtje en het atelier. De leerlingen werken dan samen met de kinderen uit groep 1-2-3-4.
Vanaf 2 oktober gaat de groep iedere dinsdagochtend naar Obs Dijkzicht om daar samen met hun bovenbouw deel te nemen aan het derde jaar van het leerorkest.

De Haere

We waren naar een bos ‘’De Hare’’ geweest. Er waren veel leerzame dingen. We begonnen met een hele tijd naar informatie luisteren bij twee garages of zo. Er lagen zandzakken maar wat we daarmee gingen doen, lees je later in het verhaal. Daarna gingen we bunkers bezoeken, dat zijn grote bouwwerken die gebruikt kan worden als ziekenhuis, en misschien wel veel meer. Het type die ik net had opgenoemd gingen we bezoeken. Het was cool en leerzaam. Bij de ingang gingen we een vitrine bekijken. Er zat een voorbeeld van een ingegraven tank in. Dat vond ik natuurlijk extra interessant dus wou ik graag vooraan staan . Ik weet het niet zeker maar volgens mij was het een M4 Sherman. In ieder geval, daarna gingen we naar een kamer met een pop die in militaire kleding was aangekleed. Het was een beetje realistisch, maar wel nep. Daarna bezochten we enkele andere kamers waarvan ik ben vergeten welke. Maar welke ik nog weet is een kamer met een douche waarin je moest liggen! Het was best grappig, maar ik denk niet dat het je zo goed wast als staand. Er was ook een stappenplan voor EHBO – reanimatie en dingen zoals dat, er stond dat je *midden op de borstkas, 5 tot 6 centimeter diep , in een snelheid van 100 keer per minuut, 30 keer moest indrukken… Ahum, eerder induwen! En anders 112 bellen.* Nou dat was een hele EHBO – les. Nou daarna gingen we naar een kamer waar zieke mensen liggen. Ik weet niet helemaal wat de naam is, maar het is gewoon een kamer. Het was niet heel groot, er pasten eigenlijk maar 18 mensen in, maar er pasten er 36 mensen in omdat de brancards boven elkaar waren gezet door een soort houder. Daarna gingen we naar de machinekamer. Er waren 3 zuurstofpompen, en er waren 2 waterpompen. Bij een zuurstofpomp mochten we aan de hendel draaien. Dat was wel cool. De waterpompen werkten anders. We mochten ze alleen niet gebruiken omdat het niet nodig was. De ene pomp was groter dan de andere. De oorspronkelijke was veel kleiner, ze hadden later een grotere erbij gebouwd omdat ze te weinig water hadden. Dat waren alle kamers die ik nog heb onthouden. Bij de andere bunker was er een gat in de muur achter de deur. Daar konden de ongewenst bezoek beschieten als ze naar binnen wouden. Er was daarna nog een deur van honderd kilo. De deur was daarom ook heel zwaar. Er was ook nog een wc daar met poppen. We gingen een deur niet door maar wel andere zoals een kamer met elektronica en schakelaars en lichtjes en knopjes en kleine schermen en poppen met koptelefoons op. We zagen ook nog een pop in een soort hokje met een radio vlak voor de uitgang. Bij de uitgang was er gereedschap om uit te breken. Er was ook een houweel, een hamer en spijker, en een bijl. Daarna gingen we weer terug naar het begin en we zagen allemaal lichtjes en onbegrijpelijke kraampjes, ik weet alleen niet helemaal zeker of die erbij hoorden. In ieder geval toen we terug waren gingen we een dam bouwen met die zandzakken van het begin van het verhaal. Dat was ook leuk. Wat we daarna ook gingen doen was naar een voorstelling kijken. Het thema was ‘’Angst’’ dus het ging ook over angst. Na de voorstelling moesten we iets opschrijven waar je bang voor bent en wat je doet als het gebeurt, daarna moest je het in een bol doen. Ik ga het niet zeggen wat ik had. Er waren er een paar die durfde te zeggen wat ze hadden opgeschreven. Daarna moesten we ze inleveren en werden ze opgehangen in een boom. Daarna ontdekten we een tv in een rood kruis en gingen we leerzame filmpjes kijken . En ten slotte gingen we naar huis.

Chris