welkom bij Groep 6-7-8

Meester Gerard heeft 10 leerlingen in deze combinatiegroep. Er wordt groepsdoorbrekend gewerkt tijdens het buitenuurtje en het atelier. De leerlingen werken dan samen met de kinderen uit groep 1-2-3-4.
Vanaf 2 oktober gaat de groep iedere dinsdagochtend naar Obs Dijkzicht om daar samen met hun bovenbouw deel te nemen aan het derde jaar van het leerorkest.

Jong en oud

Jong en oud (bezoek aan Infocentrum Den Nul)

Wij, groep 6, 7 en 8, zijn op woensdag 12 oktober naar het Infocentrum geweest voor ons project Jong en Oud. We kregen daar een rondleiding van dhr. Dolf van der Linden, en tijdens die rondleiding werd ons steeds verteld wat het was of waarvoor ze het vroeger gebruikten.

We gaan nu iets vertellen over de kleren van vroeger die we daar te zien kregen.

Vroeger was er armoede dus niet iedereen had schone of mooie kleren. De arme mensen droegen vaak vieze lelijke kleren omdat ze voor iets beters geen geld hadden, de rijke mensen hadden genoeg geld voor mooie jurken. Aan de dure jurken zaten meestal mooie kantjes en patroontjes. Vroeger droegen de mensen nog hoofdkapjes, ook wel knipmutsen genoemd. De rijke mensen hadden er dan een mooie veer aan de arme hadden dat niet.

Nu gaan we iets vertellen over de klompen van vroeger. Vroeger hadden mensen vaak geen schoenen, ze maakte zelf klompen, het was goedkoper en ze waren stevig.

De mensen hadden een stuk boomstam en daar werden 2 of 1 paar klompvormen uit gehakt als ze dat gedaan hadden maakte ze er een echte klomp van. Op sommige klompen stonden figuurtjes of nepveters. Je hebt heel veel verschillende klompen voor heel veel verschillende beroepen.

Nu gaan we iets vertellen over de school van vroeger. Vroeger waren de meesters heel streng je moest je gedragen want anders kreeg je straf en werd je geslagen met een liniaal en moet je strafregels schrijven, je moest ook soms ik de hoek staan of erger nog je moest in het kolenhok. Ze hadden vroeger niet zulke fijne tafels en ze zaten op houten bankjes en moesten met een kroontjespen schrijven, ze mochten absoluut niet knoeien met de inkt dan kregen ze straf van meester. Je had in de verleden tijd ook nog geen digibord zoals wij het nu hebben Ze hadden 60 jaar geleden nog leitjes dat zijn kleine bordjes waar je op kan schrijven met een krijtje er zat ook vaak een rekenrek aan.

We kregen ook te zien hoe de winkels van vroeger eruitzagen. Dat waren gezellige knusse winkeltjes, ze hadden er grote kasten waar ze alles in konden bewaren of neerzetten. En je mocht niet zomaar iets pakken wat je wilde, want je moest netjes in de rij staan en op je beurt wachten. Je had vroeger heel veel verschillende winkels dus je moest vaak het hele dorp door want mensen hadden vroeger heel veel vrije tijd, behalve de arme mensen want die moesten werken in bijvoorbeeld een steenfabriek. Op Fortmond stonden vroeger maar liefst twee steenfabrieken. In de uiterwaarden van  de IJssel lag heel veel klei. Bij arme gezinnen moest het hele gezin meehelpen in de fabriek en het geld wat de kinderen verdienden ging naar het gezin. Anderen gingen in de vleesfabriek werken en daar moesten de kinderen ook mee helpen en dat vlees ging naar verschillende winkels. Ze hadden vroeger geen supermarkt dus had je allemaal aparte winkels.

Aan het einde van de rondleiding kregen iedereen nog wat ranja, en daarna gingen we weer terug naar school lopen.  Dit was het einde van ons verhaal.

Gemaakt door Eline en Ruben (groep 7)

• infocentrum.jpg